Öka komforten och inomhusklimatet med våra ljudabsorberande tavlor

Oavsett om det är i hemmet, på kontoret, i skolan eller på en restaurang vet vi alla hur obehagligt det är när ett rum har dålig akustik. Vi tillbringar större delen av vår tid inomhus, så det är viktigt att tänka på hur akustiken påverkar vår hälsa, koncentration, produktivitet och vårt allmänna välbefinnande.

Med Illux akustiktavlor slår vi två flugor i en smäll. Tavlorna är inte bara fina på väggarna utan fungerar också som mycket effektiva akustikabsorbenter. Mineralull, som är huvudkomponenten i våra akustiktavlor, är ett kraftigt ljudabsorberande material av naturligt ursprung. Med dessa tavlor kan man uppnå hög akustisk komfort utan användning av akustiktak. Vi trycker direkt på de ljuddämpande plattorna med hjälp av den senaste UV-tekniken, vilket ger skarpa tryck, optimal effekt och utmärkt hållbarhet som inte bleknar.

Nu kan vi äntligen sitta i våra kök och matrum och prata utan att det ekar. Estetik och funktionalitet går upp i en högre enhet i dessa akustiktavlor.

– Karin

Upplev effekten

Våra akustiktavlor reducerar brus och efterklang otroligt effektivt. Lyssna bara här där vi testar effekten i ett kök/allrum med många hårda ytor. 

Du kan också uppnå stor effekt i ditt eget hem. Börja med att räkna ut hur stort ditt rum är. För optimal effekt rekommenderar vi som tumregel att akustiktavlorna ska utgöra 10–20 % av rummets golvyta i ett rum med 2–4 meters takhöjd.

Om du har ett rum på 40 kvadratmeter får du därmed en mycket god effekt med akustiktavlor på 4–8 kvadratmeter.

 

Se hur våra kunder inreder med våra akustiktavlor

Välj mellan två typer av akustiktavlor

Akustiktryck utan ram

Minimalistiskt uttryck med vita kanter.

 • Effektiv ljuddämpning vid såväl höga som låga frekvenser
 • Tryckt med UV-tryck som är vattentätt och inte bleknar
 • Välj mellan fem olika storlekar

Akustiktryck med ram

Klassisk look i en handgjord kvalitetsram.

 • Lätt strukturerad yta som effektivt absorberar ljud
 • Tryckt med UV-tryck som är vattentätt och inte bleknar
 • Kan ramas in i valfri ram

10% Rabatt

på utvalda storlekar

Välj ett konstmotiv

till din akustiktavla

Hur effektiva är akustiktavlorna?

Akustiken i ett rum kan beskrivas med rummets efterklangstid – hur lång tid det tar för ett ljud att dö ut i rummet. Hårda och släta ytor, t.ex. tegelväggar och gips, ger en lång efterklangstid eftersom de har en låg absorptionskoefficient. Material med öppen ytstruktur, t.ex. Illux akustiktavlor, har en hög absorptionskoefficient, vilket ger en kort efterklangstid och mycket god akustik med förbättrad taluppfattbarhet och minimerad bullerstörning.

Absorptionskoefficienten mäts från 0 till 1, där 0 innebär att materialet inte absorberar någon ljudenergi alls och 1 innebär att materialet absorberar 100 % av ljudenergin – som ett öppet fönster där ljudet inte återvänder. Som framgår av diagrammet absorberar putsade tegelstenar 2–7 % av ljudet, medan en 9 mm tjock matta absorberar 20–30 %. Illux akustiktavlor har vanligtvis en absorptionskoefficient på 0,8–1,0, vilket motsvarar 80–100 %.

Människans hörselområde börjar vid cirka 20 Hz och varierar upp till 20 000 Hz. Mäns talröster ligger vanligtvis i intervallet 60–200 Hz, kvinnors 120–350 Hz och barnröster ännu högre. Som framgår av diagrammet har tjockleken på akustikplattorna en liten inverkan på effekten. De två typerna av akustiktavlor är lika effektiva vid höga toner, men vid lägre bastoner är den 40 mm stora akustikplattan något mer effektiv.

10 tips

för bättre akustik

Se våra recensioner på

Hur många tavlor behöver du för att känna effekten?

Efterklangstiden beror på rummets volym och absorptionen från de olika ytorna/materialen i rummet – däribland naturligtvis de olika materialens yta. Kort sagt – ju fler akustiktavlor, desto kortare efterklangstid. På daghem strävar man efter en kort efterklangstid på 0,4 sekunder, medan man i öppna kontorsmiljöer eller i ett pentry strävar efter en tillfredsställande efterklangstid på cirka 0,6–0,8 sekunder.

Rumsdimensioner och materialabsorption har motsatt effekt på akustiken – dubbelt så stor volym ger dubbelt så lång efterklangstid och dubbelt så stor absorption ger halva efterklangstiden. Om du känner till de akustiska egenskaperna hos rummets material och rummets dimensioner kan du beräkna rummets efterklangstid. Alternativt kan en akustiker med professionell mätutrustning mäta den exakta efterklangstiden. Innan du börjar göra stora beräkningar och dyra mätningar rekommenderar vi denna metod:

En grov tumregel:

Om akustiken är högljudd och störande i ett rum som är 2–4 meter högt behöver du vanligtvis akustiktavlor som täcker 10–20 % av golvytan. För 40 kvm golvyta behöver du 4–8 kvm akustiktavlor. Storleken på tavlorna är inte viktig – det är den totala ytan som räknas. Vi kan anpassa storleken på tavlorna så att de passar dina väggar, upp till maximalt 120x240 cm.

Følg oss

Få svar på alla dina frågor om akustikförbättring

Vilka är fördelarna med att inreda med akustiktavlor?

Våra akustiktavlor är tillverkade av ljuddämpande plattor med klass A-ljudabsorption, vilket är den bästa på marknaden. Därför kommer akustiktavlan att:

 • förbättra akustiken i rummet
 • göra det lättare att höra vad andra säger
 • minska irrelevanta ljudkällor som bakgrundsbrus

På det hela taget gör akustiktavlorna det lättare att njuta av varandras sällskap i köket/allrummet eller att vara produktiv och fokuserad i det öppna kontorslandskapet. Samtidigt ger den ljudabsorberande tavlan liv och stämning till rummet genom sin dekorativa aspekt.

Tips för akustikförbättring

 

Vad kan jag få för tryck på min akustiktavla?

Vi kan trycka dina egna bilder på din akustiktavla eller fina konstnärliga motiv som du hittar i vår Art Shop. En populär lösning är också att låta trycka en av våra världskartor som akustiktavla.

Världskartor har blivit en modern trend inom inredning de senaste åren och fungerar som en annorlunda form av dekoration i hemmet. Det är därför ett utmärkt sätt att ge din inredning en personlig touch samtidigt som du får en ljudabsorberande tavla. Vi har världskartor i olika färger och stilar, så det finns något för alla.

Ladda upp ditt eget foto för att trycka det på en akustikplatta

 

Hur är kvaliteten på trycket på akustiktavlan?

Våra akustiktavlor har samma höga kvalitet som resten av vårt sortiment, eftersom de trycks med högkvalitativt UV-tryck, vilket ger hållbara och dekorativa motiv:

 • Färgerna är skarpa och klara, och akustiktavlans strukturerade yta gör motivet väldigt levande.
 • UV-trycket är dessutom ytterst hållbart och resistent mot solljus och barns kladdiga fingrar, så din akustiktavla kommer att hålla i många år framöver.

 

Kan man rama in en akustiktavla och hur påverkar det den ljuddämpande effekten?

Din ljudabsorberande tavla kan levereras med eller utan ram, beroende på om du vill ha ett minimalistiskt utseende med synliga vita ramar eller en mer traditionell inramningslösning. Den ljuddämpande effekten är något större i akustiktavlan utan inramning på grund av den extra tjockleken, men skillnaden är inte märkbar i normala vardagliga samtal och ljud. Det är därför i de flesta fall en smaksak om man väljer rama in akustiktavlan eller inte, snarare än en fråga om den ljuddämpande effekten.

Akustiktavlan utan ram är 40 mm tjock och har lite mer struktur på ytan, medan den inramade tavlan är 20 mm tjock och har något mindre struktur.


Se vårt breda utbud av ramar för akustiktavlor

 

Kan jag sätta häftstift i min akustiktavla och använda den som anslagstavla?

Akustiktavlan kan mycket väl användas som anslagstavla på grund av det speciella ljudabsorberande materialet. Akustiktavlan fungerar som anslagstavla oberoende av motivet på din akustiktavla, och det påverkar inte tavlans ljuddämpande effekt att sätta knappnålar i ljudplattan. Ljudabsorptionen minskar dock om stora delar av akustiktavlans yta täcks av exempelvis post-it-lappar, vykort eller annat material som man kan sätta på en anslagstavla.

Ett roligt och dekorativt sätt att använda anslagstavlefunktionen på kan vara att få tryckt en världskarta på din akustiktavla. Du kan placera knappnålar på de platser där du har varit i världen eller sätta ut dina nästa resmål.

Vad kan jag göra om jag inte vill ha fler tavlor på väggarna men behöver ljuddämpning i mitt rum?

Om du redan har inrett ditt hem med mycket konst på väggarna eller om du föredrar en mer minimalistisk inredning i ditt hem eller på din arbetsplats är akustikplattor utan tryck ett utmärkt alternativ till akustiktavlor. Akustikplattorna har samma ljudabsorberande effekt som akustiktavlan eftersom den tillverkas av samma glasullsmaterial och förbättrar ljudnivåerna och det mentala välbefinnandet inomhus på precis samma sätt.

 

Kan jag placera akustikplattor i taket?

Akustikplattorna kan naturligtvis placeras på väggen, men de kan även fästas i taket så att du kan få en bättre ljuddämpning än till exempel med ett slätt gipstak.

Vi kan till exempel tillverka akustikplattorna i exakt samma färg som ditt gipstak så att du får en diskret look, eller skapa en unik design till barnrummet där det ofta förekommer höga ljud och stoj.

 

Hur många akustiktavlor behöver jag och var i rummet ska de placeras för optimal effekt?

Det viktigaste för att säkerställa en optimal ljuddämpande effekt i ditt privata hem är att hitta rätt antal akustikplattor i förhållande till rummets storlek.

Som tumregel bör akustikplattorna uppta mellan 10 och 20 % av golvytan i ett vanligt rum med cirka 2,5–3 meter till taket. Har du en golvyta på 40 kvadratmeter ska du därför använda 4–8 akustikplattor. Storleken på varje platta är inte viktig eftersom det är den totala ytan som räknas.

Därefter kan det vara relevant att fundera över plattornas placering i rummet, eftersom det ofta är något effektivare att placera akustikplattorna på väggen i samtalshöjd än i taket. Det beror på att när vi pratar så skickar vi främst ut ljud i horisontella vågor, varför ljudet träffar väggen först och akustikplattorna kan därför absorbera en större del av ljudet i detta område. Ljudet sprids dock även till andra delar av rummet, så akustikplattor i taket har fortfarande en mycket positiv effekt.

  

Hur fungerar akustikplattor?

När ljudvågor genereras i rummet reflekteras de mellan rummets ytor och skapar mer eller mindre buller och efterklang, beroende på hur effektivt rummets material absorberar ljudet. Hårda ytor som gipsskivor och betong har till exempel en dålig absorptionsförmåga medan glasullsmaterialet som våra akustiktavlor är tillverkade av har en särskilt god förmåga att absorbera ljud.

Istället för att reflektera ljudet tillbaka till rummet absorberas det i akustikplattor, vilket minskar efterklangstiden och förbättrar akustiken.

Har du fler frågor?

Kontakta oss på post@illux.se

“Nu kan vi äntligen sitta i våra kök och matrum och prata utan att det ekar. Estetik och funktionalitet går upp i en högre enhet i dessa akustiktavlor.„

– Karin

Se hur våra kunder inreder med våra akustiktavlor

Vill du ha mer inspiration?

Utforska vårt Instagram

Har du fler frågor?

Kontakta oss på post@illux.se